Απαιτείται λίγος καιρός, εξάσκηση και υπομονή για να συνηθίσετε τις οδοντοστοιχίες σας, ειδικά αν είναι η πρώτη φορά.

Απαιτείται λίγος καιρός, εξάσκηση και υπομονή για να συνηθίσετε τις οδοντοστοιχίες σας, ειδικά αν είναι η πρώτη φορά.

Ο βαθμός συγκράτησής τους στο στόμα βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου, λόγω προσαρμογής του νευρομυϊκού παράγοντα. Συμπτώματα, όπως η αυξημένη ροή σάλιου, ένα αίσθημα «μπουκώματος», η αίσθηση ότι η γλώσσα στριμώχνεται στο στόμα και κάποιοι ερεθισμοί στα ούλα είναι αναμενόμενα και παρέρχονται μετά από λίγες ημέρες.

Κάνετε φωνητικές ασκήσεις, διαβάζοντας κείμενα δυνατά. Μόλις συνηθίσετε τις οδοντοστοιχίες, η ομιλία σας θα βελτιωθεί σημαντικά.

Όταν γευματίζετε μην κόβετε με τα μπροστινά δόντια. Μασάτε αργά με μικρές μπουκιές, έχοντας κόψει την τροφή σε κομμάτια πριν μπει στο στόμα και τοποθετώντας την στα οπίσθια δόντια ομοιόμορφα και στις δύο πλευρές του στόματος. Αρχίστε με μαλακές τροφές τον πρώτο καιρό και όχι κολλώδεις για να καταλήξετε σταδιακά στις πιο σκληρές. Τα πρώτα γεύματά σας θα διαρκέσουν περισσότερο απ’ το συνηθισμένο, μέχρι σιγά-σιγά να συνηθίσετε να τρώτε άνετα με τις οδοντοστοιχίες.

Για οποιαδήποτε ενόχληση ή πρόβλημα να επανέλθετε στο οδοντιατρείο. Συχνά, οι οδοντοστοιχίες προκαλούν πόνο σε κάποιο σημείο. Στην περίπτωση αυτή να επισκεφτείτε το οδοντιατρείο για να διορθωθεί αυτή η μικρή ανωμαλία. Αν το αμελήσετε, η οδοντοστοιχία πιθανότατα θα προκαλέσει τραύμα. Την τελευταία μέρα πριν προσέλθετε στο οδοντιατρείο πρέπει να φοράτε τις οδοντοστοιχίες, έστω κι αν τις είχατε βγάλει τον προηγούμενο καιρό. Αυτό μπορεί να είναι κάποια ταλαιπωρία για εσάς, αλλά για τον οδοντίατρο έχει μεγάλη σημασία, γιατί μόνο έτσι θα διαπιστωθεί από ποιο σημείο της οδοντοστοιχίας προκαλείται ο τραυματισμός και εσείς θα απαλλαγείτε γρηγορότερα από την ενόχληση.

Κάθε φορά που η οδοντοστοιχία μένει εκτός στόματος για περισσότερα από λίγα λεπτά της ώρας, να τοποθετείται σε νερό.

Καθαρίζετε τις οδοντοστοιχίες σας με ειδική βούρτσα, σαπούνι και κρύο νερό μετά από κάθε γεύμα για να αφαιρούνται τα υπολείμματα των τροφών και ξεπλένετε με άφθονο νερό το στόμα σας. Μη χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμες για τον καθαρισμό των οδοντοστοιχιών, καθώς χαράσσουν την επιφάνεια τους, ούτε χλωριούχα, γιατί αλλοιώνεται το χρώμα και η αντοχή τους. Ο καθαρισμός μπορεί να γίνει και με απλά μέσα (νερό, γάζα), όταν δε βρίσκεστε σπίτι σας.

Πριν κοιμηθείτε αφαιρείτε τις οδοντοστοιχίες από το στόμα, τις καθαρίζετε και τις τοποθετείτε σε κουτάκι με νερό. Έτσι δίνετε την ευκαιρία στους μαλακούς ιστούς σας να ξεκουράζονται για 6-8 ώρες την ημέρα και αποφεύγετε προβλήματα, όπως στοματίτιδες, μυκητιάσεις, υπερπλασίες, αλλά και την έντονη απορρόφηση του οστού. Τα ούλα σας, ο ουρανίσκος και η γλώσσα πρέπει επίσης να βουρτσίζονται με οδοντόκρεμα και μαλακή οδοντόβουρτσα.

Μια με δύο φορές την εβδομάδα, μετά τον συνηθισμένο καθαρισμό, τοποθετείτε κάποιο ειδικό απολυμαντικό στο κουτάκι με τις οδοντοστοιχίες και το νερό, π.χ. ένα αναβράζον δισκίο Correga Extradent ή Steradent. Tο καθημερινό βούρτσισμα σε συνδυασμό με το χημικό καθαρισμό από τα δισκία θα διατηρήσουν τις οδοντοστοιχίες σας σε άριστη κατάσταση.

Προσοχή! Οι οδοντοστοιχίες είναι ευαίσθητες και μπορεί να σπάσουν, αν πέσουν στο πάτωμα.

Συνίσταται έλεγχος στο οδοντιατρείο μία φορά το χρόνο με καθαρισμό της οδοντοστοιχίας σε λουτρό υπερήχων και επαναστίλβωση. Στον έλεγχο αυτό θα προσδιοριστεί και η ανάγκη αναπροσαρμογής της βάσης των οδοντοστοιχιών (γέμισμα), αν εξαιτίας της οστικής απορρόφησης έχουν «χαλαρώσει», κάτι που συμβαίνει φυσιολογικά με το χρόνο. Επισκεφτείτε το οδοντιατρείο, επίσης, αν σας σπάσουν ή ραγίσουν και μην προσπαθήσετε να τις κολλήσετε από μόνοι σας, γιατί μπορεί να τις βλάψετε ανεπανόρθωτα.

Τηρώντας πιστά τις παραπάνω οδηγίες θα μείνετε πολύ ευχαριστημένοι από τις καινούριες σας οδοντοστοιχίες.