Σκοπιμότητα

O νάρθηκας χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των μυϊκών δυσλειτουργιών και γενικώς

Σκοπιμότητα

O νάρθηκας χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των μυϊκών δυσλειτουργιών και γενικώς των παθήσεων των κροταφογναθικών διαρθρώσεων. Ο σπουδαιότερος σκοπός του νάρθηκα είναι η σταθεροποίηση της σύγκλεισης, η ελάττωση των φορτίων που δέχονται οι κροταφογναθικές διαρθρώσεις, η ανάπαυση των μυών της περιοχής, η μείωση των πονοκεφάλων και, τέλος, η παρεμπόδιση της αποτριβής των δοντιών και της φθοράς των οδοντιατρικών εργασιών, σε περιπτώσεις βρυγμού.

 

Χρήση

Ο νάρθηκας χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια μιας περιόδου , η οποία μπορεί να κυμαίνεται από μερικές εβδομάδες ή μερικούς μήνες μέχρι και για πάντα, ανάλογα με το είδος και τη μορφή των ενοχλήσεων. Η χρήση του νάρθηκα θα γίνεται κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά ορισμένες φορές μπορεί να είναι απαραίτητος και κατά τη διάρκεια της ημέρας, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου.

 

Περιποίηση

Η χρήση του νάρθηκα προϋποθέτει σχολαστική στοματική υγιεινή. Πριν ο νάρθηκας τοποθετηθεί στο στόμα , τα δόντια πρέπει να βουρτσίζονται πολύ καλά. Αν και ο νάρθηκας δε χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια των γευμάτων, προσκολλώνται επάνω του διάφορα μικρόβια. Επομένως, θα πρέπει να καθαρίζεται καθημερινά με οδοντόβουρτσα και οδοντόπαστα. Όταν βρίσκεται εκτός στόματος, θα πρέπει να διατηρείται μέσα σε νερό. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου, απαιτείται επανέλεγχος και ρύθμιση του νάρθηκα.

 

Τυχόν Δυσαρέσκειες ή Προβλήματα

Αν και η κατασκευή του νάρθηκα είναι προσεγμένη, είναι δυνατόν να δημιουργήσει στην αρχή της χρήσης του μικρά προβλήματα. Μπορεί, δηλαδή, να νιώσετε τον νάρθηκα ογκώδη και ακαλαίσθητο τα πρώτα 24ωρα, μαζί με μια αίσθηση «αναγούλας» ή αυξημένη παραγωγή σάλιου. Ο νάρθηκας , εξαιτίας της κατασκευής του, ίσως πιέζει ορισμένα δόντια, με αποτέλεσμα να τα αισθάνεστε «μουδιασμένα» κυρίως το πρωί μετά τον ύπνο. Είναι πιθανό, επίσης, να προκληθεί ασυναίσθητα δάγκωμα των παρειών. Το πρωί, όταν ο νάρθηκας αφαιρεθεί από το στόμα, είναι δυνατόν να δημιουργήσει μια περίεργη αίσθηση σχετική με το «κλείσιμο των δοντιών», σα να μην ταιριάζουν μεταξύ τους. Η αίσθηση αυτή δεν είναι ασυνήθης, ούτε θα πρέπει να μας προβληματίζει, αφού είναι αποτέλεσμα της χαλάρωσης που έχει αρχίσει να γίνεται στους μύες της περιοχής. Τα παραπάνω προβλήματα εξαφανίζονται μόλις αρχίσετε να συνηθίζετε τον νάρθηκα, είναι επομένως ζήτημα μερικών ημερών. Αν συνεχισθούν και μετά από μερικά 24ωρα και είναι τόσο έντονα που να μην μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το νάρθηκα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το οδοντιατρείο για να ρυθμιστεί κατάλληλα ο νάρθηκας.