Η πιστή τήρηση των ακόλουθων οδηγιών μετά από χειρουργικές επεμβάσεις στο στόμα θα βοηθήσει σημαντικά στην ταχεία ανάρρωση

Η πιστή τήρηση των ακόλουθων οδηγιών μετά από χειρουργικές επεμβάσεις στο στόμα θα βοηθήσει σημαντικά στην ταχεία ανάρρωση και θα μειώσει τον κίνδυνο πιθανών επιπλοκών.


Αναισθησία:
Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί να μη δαγκώνετε την παρειά, τα χείλη ή τη γλώσσα σας, όσο είστε μουδιασμένοι. Η αναισθησία διαρκεί συνήθως δύο με τρεις ώρες αφότου φύγετε από το οδοντιατρείο.

Αιμορραγία: Κρατήστε ανάμεσα στα δόντια τη γάζα που σας τοποθετήθηκε μετά την επέμβαση για 30 με 45 λεπτά, ασκώντας σταθερά ήπια πίεση. Η αιμορραγία είναι αναμενόμενη μετά από κάθε επέμβαση στο στόμα. Θεωρείται φυσιολογικό λίγο αίμα από το τραύμα να βάφει κόκκινο το σάλιο σας και να έχετε γεύση αίματος στο στόμα σας. Σε έντονη αιμορραγία (πολύ αίμα κόκκινο και παχύ) ή συνεχή ροή αίματος από το τραύμα, αφού φύγετε από το οδοντιατρείο, τυλίξτε ένα κομμάτι αποστειρωμένης γάζας (σε πάχος περίπου ενός δακτύλου), τοποθετήστε τη στο σημείο που αιμορραγεί, δαγκώστε τη και κρατήστε την έτσι πιεσμένη για τουλάχιστον μισή ώρα. Επίσης, καθίστε σε όρθια θέση. Αν δε σταματήσει, αλλάξτε γάζα και επαναλάβετε για άλλη μισή ώρα. Μην αφαιρείτε τη γάζα ενδιάμεσα για να ελέγξετε αν υπάρχει αιμορραγία, γιατί διαταράσσετε έτσι το θρόμβο του αίματος.


Πόνος:
Ανήκει στα φυσιολογικά συμπτώματα. Για να τον αντιμετωπίσετε θα λαμβάνετε τα αναλγητικά (παυσίπονα) που σας συστήθηκαν, στη δοσολογία που υποδείχθηκε. Καλό θα είναι να πάρετε ένα αναλγητικό πριν περάσει η επίδραση της αναισθησίας. Στη συνέχεια συνήθως λαμβάνετε τα αναλγητικά ή αντιφλεγμονώδη ανά 6 ή 8 ώρες (4 δισκία το πολύ συνολικά το 24ωρο) την πρώτη μέρα. Από την επόμενη η λήψη παυσίπονων γίνεται μόνο επί ύπαρξης πόνου. Δεν επιτρέπεται η λήψη ασπιρίνης, γιατί εμποδίζει την πήξη του αίματος. Αν ο πόνος συνεχίσει να αυξάνεται μετά το πρώτο 48ωρο, επικοινωνήστε με το οδοντιατρείο.


Οίδημα (πρήξιμο):
Συνηθισμένη είναι η εμφάνιση οιδήματος στην περιοχή της επέμβασης. Διαρκεί περίπου 4 ημέρες (μέχρι την 3η αυξάνεται και από την 4η υποχωρεί). Για να μειωθεί, κατά το δυνατό, τοποθετήστε επάνω από την περιοχή της επέμβασης εξωστοματικά παγοκύστη ή παγάκια τυλιγμένα σε πετσέτα, διακεκομμένα, ανά 10/λεπτο μέχρι να κοιμηθείτε την ημέρα της επέμβασης (τοποθετείτε τον πάγο για 10 λεπτά, τον αφαιρείτε τα επόμενα 10 και επαναλαμβάνετε). Αν το πρήξιμο και ο πόνος συνεχίζουν να αυξάνουν και την 4η μέρα, επικοινωνήστε με το οδοντιατρείο. Φυσιολογική είναι και η εμφάνιση αιματώματος (μελανιάς) στο δέρμα.


Πυρετός:
Κάποια μικρή αύξηση στη θερμοκρασία δεν είναι ανησυχητική. Με την ανάρρωση θα υποχωρήσει. Αν συνεχίσει αμείωτη, επικοινωνήστε με το οδοντιατρείο.


Δυσκολία στο άνοιγμα του στόματος:
Εμφανίζεται ειδικά σε εξαγωγή φρονιμίτη. Θα πρέπει να καταβάλετε προσπάθεια να ανοίγετε το στόμα σας σιγά-σιγά, έστω κι αν χρειαστεί να γίνει με τη βοήθεια των δακτύλων σας.


Σκάσιμο στα χείλη:
Σε αυτήν την περίπτωση τοποθετείστε τους βούτυρο-κακάο ή βαζελίνη για να τα κρατήσετε ενυδατωμένα.


Συνήθειες:
Αποφύγετε το έντονο ρούφηγμα στο στόμα σας, το να χρησιμοποιήσετε καλαμάκι, καθώς και το φτύσιμο του σάλιου ή τυχόν μικρών ποσοτήτων αίματος, γιατί είναι δυνατόν να προκληθεί αποκόλληση και απομάκρυνση του θρόμβου. Την ημέρα της επέμβασης, αλλά και τις αμέσως επόμενες, συνίσταται ξεκούραση. Δεν πρέπει να κάνετε κάποια κοπιαστική εργασία (έντονο σκύψιμο, σκάψιμο, κλπ) ή άθληση για να μην προκληθεί αιμορραγία. Σε περίπτωση που σηκωθείτε ξαφνικά υπάρχει πιθανότητα να ζαλιστείτε, επομένως αν είστε ξαπλωμένος/η, φροντίστε να μείνετε καθιστός/ή για ένα λεπτό, πριν σηκωθείτε όρθιος/α. Επίσης, μην καπνίσετε για μερικές μέρες γιατί το κάπνισμα προκαλεί διαταραχές στην επούλωση και αποφύγετε το αλκοόλ, ειδικά αν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή μετά την εξαγωγή. Τέλος, αν φοράτε οδοντοστοιχίες, μην τις τοποθετήσετε για το πρώτο 24ωρο.


Υγιεινή του στόματος:
Δεν επιτρέπονται οι πλύσεις του στόματος και το βούρτσισμα το πρώτο 24ωρο. Από την επόμενη ημέρα της επέμβασης θα κάνετε πλύσεις με χαμομήλι, αλατόνερο ή στοματικό διάλυμα χλωρεξιδίνης 0,12% 2 φορές την ημέρα για 5-7 ημέρες, ενώ θα αρχίσετε να βουρτσίζετε και τα δόντια σας προσέχοντας βέβαια, την περιοχή της επέμβασης. Εκεί θα μπορέσετε σιγά σιγά να βουρτσίσετε με ήπιες κινήσεις και προσεκτικά από την 4η μέρα και μετά. Η υγιεινή του στόματος είναι πολύ βασική, ώστε να γίνει σωστά και γρήγορα η επούλωση. Αποφύγετε να βάζετε τα δάχτυλά σας ή τη γλώσσα σας για να ελέγξετε την περιοχή του τραύματος.


Διατροφή:
Για 2 ώρες μετά την εξαγωγή αποφύγετε να φάτε και να πιείτε οτιδήποτε. Έπειτα, μην επιλέξετε σκληρά, πικάντικα ή ζεστά φαγητά. Το πρώτο 24ωρο η τροφή πρέπει να είναι υγρή και κρύα (γάλα, γιαούρτι, παγωτό, χυμοί, κρέμα, κρύες σούπες, κλπ). Τις 2 επόμενες ημέρες πρέπει να είναι μέτριας σκληρότητας (πατάτες, ρύζι, μακαρόνια, κιμάς, κλπ). Από την 7η ημέρα μπορείτε να επανέλθετε κανονικά στις καθημερινές σας διατροφικές συνήθειες. Καλό είναι μέχρι την 7η ημέρα να αποφεύγετε τη μάσηση από την πλευρά της επέμβασης.


Φάρμακα:
Αν σας έχουν συστηθεί, θα πρέπει να τα λαμβάνετε σύμφωνα με τις οδηγίες που σας δόθηκαν, ώστε να αποφευχθούν κατά το δυνατόν οι πιθανές επιπλοκές. Αν όχι, μην πάρετε την πρωτοβουλία να ξεκινήσετε μόνοι σας κάποια αγωγή χωρίς λόγο. Σε οποιαδήποτε παρενέργεια των φαρμάκων, επικοινωνήστε με το οδοντιατρείο.


Ράμματα:
Αν έχουν τοποθετηθεί, μπορεί να προκαλέσουν κάποια «τραβήγματα» μετά από μερικές ημέρες. Αυτά θα υποχωρήσουν με την αφαίρεσή τους 7-10 μέρες μετά την επέμβαση (αν δεν είναι απορροφήσιμα). Το σπάσιμο ενός ή περισσότερων ραμμάτων δεν είναι ανησυχητικό.


Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία επικοινωνήστε με το οδοντιατρείο.